YUSUF ŞENGÖNÜL´Ü BİNLERCE SEVENİ UĞURLADI

Gerede'de yaşayan, Osmanlı dönemi son ulemalarından olarak bilinen emekli imam Yusuf Şengönül 103 yaşında Salı günü evinde vefat etmişti, Yusuf hocayı Çarşamba günü binlerce seveni son yolculuğuna uğurladı.

25 Aralık 2019 Çarşamba günü, Yusuf Şengönül Hoca Seviller Mahallesinde bulunan evinden alınarak öğle namazına müteakip Yeni Cami'de kılınan cenaze töreni sonrası Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından verilen izin ile Aşağı Tekke Camii haziresine dualar eşliğinde defnedildi.

CUMHURBAŞKANLIĞI ONAYLAMIŞTI

Yusuf Şengönül, yaşadığı dönemde ilçede bulunan Aşağı Tekke Şeyh Hacı Halil Efendi Türbesi'nde defnedilme talebinde bulunmuştu. Şengönül'ün talebi Cumhurbaşkanlığı tarafından 3 ay önce onaylanmıştı. Cumhurbaşkanlığı tarafından gönderilen bin 907 sayılı karar yazısında, “Yusuf Şengönül’ün vefatı halinde Bolu ili Gerede ilçesi Seviller Mahallesi'nde bulunan Aşağı Tekke Camii haziresine defnedilmesine izin verilmiştir" ifadelerine yer verilmişti.

Yusuf Şengönül’ün cenaze töreni için Gerede Belediyesi tarafından evinin önünde taziye çadırı kuruldu, cenazenin Camiiye gidişi, Aşağı Tekke Türbesine gelişi esnasında gerekli tedbirler alınarak olası izdihamın önüne geçildi. Cenazeye; başta Bolu Milletvekili Fehmi Küpçü olmak üzere, Karabük Milletvekilleri Niyazi Güneş ve Cumhur Önal; Merkez Valisi Ali Fidan, Belediye Başkanı Mustafa Allar, AK Parti İlçe Başkanı İsmail Çetin olmak üzere çevre il ve ilçelerden üst düzey katılım oldu. Yetiştirdiği binlerce talebesi arkasından göz yaşı döktü.

Yusuf Şengönül kimdir?

1920 yılında Bolu’nun Gerede ilçesi, Seviller Mahallesi, Yazgan Sokak’ta dünyaya geldi. Çocukluk yılları aynı mahallede geçti. İlkokulu burada bitirdi. Küçük yaşlarda babasının isteğiyle ayakkabıcılık mesleğine girdi. 12 yaşında hafızlığa başladı fakat aynı zamanda çalıştığı için hafızlığını yarım bırakmak zorunda kaldı. İkinci Dünya Savaşı’nın yaşandığı yıllarda 3,5 yıl askerlik yaptı. Askerlik dönüşü 1947’de Gerede Aşağı Tekke Seviller Camii’nde imam hatiplik görevine başladı. 30 yıl burada görev yaptıktan sonra 1977’de emekli oldu. Yusuf Şengönül Hoca, hayırseverliği ve yardımseverliği sayesinde başta Gerede olmak üzere bölge insanının büyük sevgisini kazandı.