GEREDE ESENTEPE BAŞPEHLİVANI "ÖZKAN YILMAZ"
Orjinal Resim

3. Ramazan Dede'yi Anma etkinlikleri ve Tarihi Esentepe Yağlı Güreşleri´nin 72.si 27 Ağustos 2023 Pazar günü Gerede Belediyesi´nin organizasyonunda Esentepe Mesireliğinde gerçekleştirildi. Kıran kırana geçen müsabakalarda Esentepe Er Meydanının Baş Pehlivanı finalde Yunus Emre Yaman’ı yenen Özkan Yılmaz oldu.

Ramazan Dede Camisinde Dünyaca ünlü hafızlar Ayasofya-i Kebir Cami Şerifi Baş İmam Hatibi Kurra Hafız Ferruh Muştuer, Ayasofya-i Kebir Cami Şerifi Müezzini Kurra Hafız Şükrü Asıleren, Ayasofya-i Kebir Cami Şerifi Müezzini-Türkiye Ezan ve Kur'an-ı Kerim Okuma Birincisi Rıdvan Akbaş, Beyazıt Cami İmam Hatibi Mehmet Duman ve Millet Camisi İmam Hatibi Kuranı Kerimi Güzel Okuma Dünya 1. si Mustafa Orhan ile İlçe Müftülüğüne bağlı İmam-Hatip ve Müezzinlerin katılımıyla Kuran Ziyafeti ve Mevlid-i Şerif programıyla başlayan 3. Ramazan Dede'yi Anma etkinlikleri program sonrasında Bolu İl Müftülüğüne yeni tayin olan İl Müftüsü Hüseyin Demirtaş Kuran Ziyafeti ve Mevlidi Şerif programı sonunda dua yaptı ve öğle namazını kıldırdı. Programlar; etli pilav ikramıyla devam etti. Öğle namazına müteakip protokol ve vatandaşlar Cami yanında bulunan Horasan Erenlerinden, Akıncı Türklerinden Ramazan Dede Türbesini ziyaret ederek burada dua ettiler, Fatiha okudular.

Tüm boylarda yaklaşık 300 güreşçinin yer aldığı güreşler sabah saat 11.00´da Saygı Duruşu ve İstiklal Marşımızın okunmasıyla start aldı. Minik-1, Minik-2, Teşvik-1, Teşvik-2 ve Toz Koparanla başladı. Deste Küçük Boy, Ayak, Deste Büyük Boy, K. Orta Küçük Boy ve Küçük Orta Büyük Boy ile devam etti. Kesintisiz devam eden güreşlerde öğle saatlerinde Büyük Orta ve Başaltı Pehlivanları Er Meydanında yerlerini aldı. Ardından Baş Pehlivanların kurası protokol nezdinde çekildi. Baş Pehlivanlar Er Meydanını titrettiler. Kıyasıya mücadele eden güreşçiler tribünlerde ki binlerce seyircinin nefesini kesti ve bol bol alkış aldı.

Programa Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, AK Parti Bolu Milletvekili Yüksel Coşkunyürek, MHP Bolu Milletvekili İsmail Akgül, Bolu Valisi Erkan Kılıç, Bolu Vali Yardımcısı-Gerede Kaymakam Vekili Fatih Damatlar, Belediye Başkanı Mustafa Allar, Belediye Meclis Üyeleri, İl Genel Meclis Üyeleri, Ankara, Bolu Protokolü, İl içi İl dışı Sivil Toplum Örgütlerinin Başkan ve Yöneticileri ve binlerce vatandaş katıldı.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç; ‘’İnsanımızı güçlendirmeye devam edeceğiz. İnsanımızı güçlendireceğiz ki aile güçlü olsun, toplum güçlü olsun, devlet güçlü olsun. Sultan Alparslan ve arkadaşlarının Malazgirt Zaferi'ni elde ederken arkasında bulunan manevi önderler Horasan erenleriyle Anadolu'nun İslamlaştığını ve bugünkü yurda kavuşulduğunun göstergesidir. Anadolu'nun ilelebet Türk yurdu olmaya devam edeceğini, bunun için de kültürü ve ata sporunu yaşatmayı sürdüreceğiz. Dengeli dış politikasıyla güçlü Türkiye olmaya devam edeceğiz. Güreş bizim ata sporumuz. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’da ata sporuna ayrı önem veriyor. Ülkemiz Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat'taki depremlerle büyük felaketle karşı karşıya kaldı, Depremin yaralarını hızlı şekilde sarmaya devam ediyoruz. Önceliğimiz deprem bölgesini ayağa kaldırmak. Diğer icraatlara da hız kesmeden devam edeceğiz. İnsanımızı güçlendirmeye devam edeceğiz. İnsanımızı güçlendireceğiz ki aile güçlü olsun, toplum güçlü olsun, devlet güçlü olsun. Eğitimden sağlığa, kültürden spora, ata sporumuza varıncaya kadar her alanda insanımızı güçlendirmenin gayreti içerisinde olacağız. Çocuklara ve gençlere huzurlu gelecek inşa etmek için çalışıyoruz. Terörden arınmış, her türlü şiddetten uzak, çocukların, kadınların korunduğu, istikrarlı kalkınma hamlesinin hız kesmeden devam ettiği, dış politikada güçlü, hakkaniyetli, dengeli dış politikasıyla güçlü Türkiye olmaya devam edeceğiz." şeklinde konuştu.

 

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç konuşmasının sonunda Gerede'ye yeni adliye sarayının inşası için çalışma yapıldığını ve 2024 yatırım programına alındığını bildirdi.

 

Konuşmasının ardından Tunç, güreş ağalığı için düzenlenen açık artırmaya da katıldı.

 

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Bolu Milletvekilleri, Bolu Valisi Erkan Kılıç, Gerede Belediye Başkanı Mustafa Allar ve protokol üyeleri ile birlikte güreş sahasına inerek başpehlivanların kuralarını çekti. Kuraların çekilmesinin ardından protokol üyeleri güreşçilerle hatıra fotoğrafı çektirdi.

 Bolu Milletvekilleri Yüksel Coşkunyürek ve İsmail Akgül, Bolu Valisi Erkan Kılıç ağalık ihalesine katıldı. 600 bin TL’den başlayan ağalık için ilk teklifi Adalet Bakanı Yılmaz Tunç 630 Bin TL olarak yaptı. Sırasıyla yapılan tekliflerin ardından 2023 yılı ağası ASP Assan Yönetim Kurulu Başkanı Sadık Öner seyircilerinde yoğun alkışıyla ağalık ihalesini 1 Milyon TL’ye çıkartarak 2024 yılının Güreş Ağası oldu. Ağalık ihalesi sonrası Bakan Tunç yoğun programı sebebiyle 15.30 sularında İlçeden ayrıldı. Bu güzel organizasyon için Belediye Başkanı Mustafa Allar’a teşekkür etti.

Başkan Mustafa Allar Konuşmalarında; ‘’Teşrifleriyle bizleri onurlandıran, Bartın Milletvekilliğimizi yapan ve şu anda 67. Hükümetimizin Kabinesinde Adalet Bakanlığımızı yapan çok kıymetli Yılmaz Tunç Beyefendi, Kıymetli Bolu Milletvekillerim, Sayın Valim; kıymetli hazirun; Türkiye’nin uzak-yakın birçok şehrinden İlçemize gelen misafirlerimiz, ekranları başında bizi izleyen kıymetli vatandaşlarımız, er meydanını titreten çok değerli sporcularımız, değerli hemşehrilerim; hanımefendiler, beyefendiler basınımızın güzide temsilcileri; Daha dün, Cumhurbaşkanlığımızın himayelerinde Ahlat’ta kutlanan Malazgirt Zaferinin 952. Yıldönümünde; 1071’de kazanılan büyük zaferden sonra kısa sürede Ramazan Dede ve silah arkadaşlarının fethettiği ve Türkleştirdiği Geredemiz; İstanbul ile Ankara’nın ortasında, Karadenize bağlanan kavşağıyla 30 milyon nüfusa hitap eden; yazıyla, kışıyla her hali ile bütün doğal güzellikleri içinde barındıran;  5 ay beyaz, 6 ay ayaz, gerisi hep yaz olan Dericiler Şehri, Hafızlar Diyarıdır. Geredemize hoş geldiniz sefalar getirdiniz.

Karma Organize Sanayi Bölgesinde açtığımız fabrikalarda istihdam 300’den 1500’lü rakamları gördü. Burada çok önemli bir konuyu vurgulamak istiyorum. İlçemizde bu anlattıklarım çerçevesinde işsizlik sorunu bulunmamakta olup bilakis fabrikalarımız çalıştıracak personel bulma konusunda sıkıntı yaşamaya başladılar. Aramızda çevre il ve ilçelerden gelen vatandaşlarımızdan kendi etraflarında iş arayan, işe ihtiyacı ihtiyacı olan var ise onları bu vesile ile Gerede’ye davet ediyorum. Hükümetimizin vermiş olduğu teşviklerle sanayici-devlet işbirliğinin en güzel örnekleriyle kurulan Deri Organize Sanayi Bölgesinde açılan 50’nin üzerinde modern deri fabrikalarıyla, endüstriyel ve biyolojik arıtma tesisleriyle, fakültesiyle, yüksekokuluyla, bir ilçede olması gereken tüm liseleriyle; atıl durumdaki Gerkonsan fabrikasının Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan Beyefendi’nin büyük destekleriyle kurularak F-16’lara mühimmat sağlayacak fabrikasıyla, AK Parti Bolu Milletvekillerimiz, teşkilatlarımız, Gerede Halkının her dönem yanımızda duruşuyla karşılığını aldığımız yatırımlarla Gerede bölgesinin yükselen yıldızı olmaya devam etmektedir. Bizler; AK Belediyeciliğin olduğu her şehir gibi bizde yerel ve genel tüm mali kaynakları en verimli şekilde halkımız için kullandık. Köyleriyle beraber yaklaşık 35 bin nüfusa sahip Geredemizi değerlendirdiğinizde rutin tüm belediyecilik çalışmaları yanı sıra sosyal, eğitsel, kültürel, sportif tüm faaliyetlerle birlikte engellisine, yaşlısına, hastasına, fakirine sahip çıkan sosyal belediyecilik anlayışı da Belediyecilik anlayışımızda hâkim durumdadır. Hükümetimizin ülkemize yapmış olduğu binlerce yatırım, dünyada sağladığı itibar, söz dinleyen ülkeden sözü dinlenen ülke konumuna yükselmesini sağlayan dünya lideri Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan Beyefendi’dir. Bu hakikat buradaki herkes tarafından bilinmektedir’’ dedi.

 

Güreşlerde kategorilerinde ilk 3 e girenlerin madalyalarını protokol üyeleri sırasıyla takdim etti. Güreşler saat 18.30 sularında sona erdi.

 

Ramazan Dede'yi Anma Etkinlikleri ve Esentepe Yağlı Güreşlerinden notlar;

 Sabah 11.00´da başlayan 3. Ramazan Dede'yi Anma Etkinlikleri ve 72. Esentepe Yağlı Güreşleri oldukça güzel ve sıcak bir havada yapıldı.

İlçe merkezinden güreş sahasına Belediye Dolmuşları ve otobüsleri ücretsiz olarak halkı taşıdı. Gün boyu otobüsler ring yaptı. Esentepe Mesireliğinde trafik sorunu yaşanmadı.

Gerede Belediyesi yemekhanesinde hazırlanan 5000 kişilik etli pilav Öğle namazı sonrası ziyaretçilere ikram edildi.

Yağlı Güreşler esnasında müsabakalarda yaşanan sakatlıklarda Gerede Devlet Hastanesi Acil Yardım Ekibi anında müdahale ederken güreşçilerden ve seyircilerden tam not aldı.

Güreş Organizasyonu her anlamda mükemmel geçerken Gerede Emniyet Müdürlüğü ve Gerede Belediyesi Zabıta Teşkilatı her hangi bir olayın meydana gelmemesi için son derece dikkatliydi.

Kırkpınarın cazgırları Esentepe Er Meydanında yerini alırken okudukları maniler, şiirler, tanıtım sözleri ve güreşlerin kendine has sözleriyle güreş severleri coşturdu.

Kırkpınar Davulcuları Esentepe Er Meydanında seyircilerden büyük alkış aldı.

Esentepe Yağlı Güreşlerinde esnafında yüzü güldü. Çok sayıda esnafımız güreş alanında  tezgâh açarken "satışlar memnuniyet vericiydi" diye ifade edildi.

Güreş alanında dikkat çeken diğer bir husus ise Pankartlar idi. Gerede Belediyesi birçok alanda yaptığı çalışmalarından kesitler sunarken Gerede´nin çehresini değiştirecek çalışmalarda göz önündeydi.

72. Esentepe Yağlı Güreşleri; Mehmet Çelik sunumu farkıyla Tek Rumeli TV'den canlı olarak yayınlandı. Belediye Başkanı Mustafa Allar, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ve protokol üyeleri canlı yayına katıldı.

Esentepe Yağlı Güreşleri; saat 18.30 sularında ödül töreniyle son buldu.

27.08.2023  72. ESENTEPE YAĞLI PEHLİVAN GÜREŞLERİ MÜSABAKA SONUÇLARI

BAŞPEHLİVAN         

1. Özkan Yılmaz

2. Yunus Emre Yaman

3. Bekir Eryücel

3. Süleyman Başar

BAŞALTI PEHLİVAN

1. Rıdvan Kaya

2. Kadir Güleşen

3. Feridun Çatak

3. Yunus Emre Akman

 |  Paylaş  | 
l Fotoğraflar
 
Yazılım K7